EL TEMPS TECNOLÒGICS VENEN CARREGATS DE DESAFIAMENTS D’ADAPTACIÓ PER AL MÓN EMPRESARIAL I ADMINISTRATIU EN GENERAL. EL TREN BIG DATA JA HA ARRIBAT I ÉS AQUÍ PER QUEDAR-S’HI DEFINITIVAMENT. I SOBRETOT PER CANVIAR-HO TOT. PUJAR-S’HI NO ÉS PAS UNA OPCIÓ. L’IMPACTE ESPERAT A TOT ÀMBIT FA PENSAR EN UNA REVOLUCIÓ TAN DECISIVA COM LES INDUSTRIALS DELS DARRERS SEGLES. DAVANT D’UNA TECNOLOGIA EMERGENT D’AQUESTA MAGNITUD CAP EMPRESA O ADMINISTRACIÓ HA DE QUEDAR-S’HI FORA SI VOL CONTINUAR COMPETINT I PER TANT SUBSISTIR.

L’ÈXIT de L’EMPRESARIAT sovint consisteix a la capacitat directiva de plantejar-se un objectiu concret i sobre aquesta base trobar-hi avantatges competitius assequibles.
Una empresa què hi tingués accés a grans volums de dades digitals (SaaS o Software as a Service), la capacitat de captar-los i d’emmagatzemar-los a temps real (Data warehouse), què després pogués filtrar-ne la informació rellevant (Data management) i finalment, sotmetre el producte del filtratge a programari específic d’anàlisi predictiu de tendències de mercat (Machine Learning i Data Science), tindria l’objectiu abans esmentat a tocar de dits.

El creixement exponencial de la generació de dades digitals és signe del nostre temps. Conseqüentment es genera la necessitat d’incrementar-ne la capacitat de processament. En tal sentit veiem un procés multiplicatiu continu d’acceleració creixent. El procés sense aturador de digitalització envaeix tots els àmbits amb retroalimentació permanent, alhora com a causa i conseqüència, per empènyer la digitalització global. Els canvis desfermats per aquesta revolució digital BD han obert un nou període de la història humana. Una revolució què, sent encara incipient i plena de desafiaments i d’incerteses, n’obliga els sectors tecnològics a multiplicar la capacitat de gestió de dades constantment.

El terme dades massives ens suggereix un gran torrent de dades. Pensem en la penetració de les xarxes en totes les nostres activitats. Reconeixem que nosaltres també, arrossegats per la omnipresent digitalització, hi hem portat bona part de les nostres activitats. Observem com durant els últims trenta anys hem incorporat l’ús de no pocs gadgets dels quals ja, veritablement, no en sabríem prescindir. Anant-hi on sigui que hi anem ens descobrim envoltats d’aparells digitals, propers o llunyans, visibles o invisibles, amb o sens fils.
La invasió de la IoT no hi ha fet més que començar-ne. Dispositius interconnectats generant dades permanentment. Telèfons mòbils, satèl·lits, rellotges digitals, datàfons, tauletes, equips de tele-vigilància, micròfons, càmeres registrant vehicles i vianants pertot arreu, etc.
Així justifiquem les dades massives, tot i que el concepte és més ampli. Com passa amb la Ciutadania Digital, per exemple, que va molt més enllà de les bones maneres, el concepte de BD és més complex. Comprèn l’objectiu de manejar intel·ligentment el tràfic digital, el disseny i l’aplicació d’eines per interpretar-lo.
Els beneficis als àmbits de producció, dels negocis i de les polítiques de govern, de la presa de decisions en definitiva, se’n preveuen tan ingents que s’ha convertit en un dels principals motors del R+D+I.

Així acabem d’esmentar, entre línies, la clau del BD, el tret propi principal que el diferencia de les pràctiques habituals d’estratègia empresarial. Els sondejos i les enquestes tradicionals manegen volums d’informació molt més petits i, per tant, menys representatius del conjunt de la població. Els resultats en depenen de la diversitat del mostreig i, aleshores, el marge d’error sempre és un factor important a tenir en compte. A més se n’emmarquen dins uns terminis més o menys flexibles
En canvi, al BD, el punt de partida del mètode de treball ja és diferent perquè el volum total de les dades, en cas de disposar de les eines adients, hi és a l’abast. El termini, però, n’és ara mateix. Altrament dit, les dades massives sempre es generen en streaming, de manera que el temps del BD és el temps real. La generació de tendència no admet dilacions, ni respostes tardanes ni pèrdues de dades per incapacitat d’absorció i anàlisi.

Aquest increment global permanent del torrent digital fa que el procés de depreciació, fins a la caiguda en desús, dels mitjans tecnològics, maquinari i programari, sigui cada cop més freqüent. Les noves tecnologies substitueixen ràpidament les velles, incapaces de fer assequible la cadena patró + predicció + decisió a temps real. Aquesta hi requereix d’infraestructures digitals eficients i segures que visualitzin, captin, emmagatzemin, processin, analitzin, encriptin, i comparteixin els resultats del processament del diluvi de dades.
Qüestions tan importants com el control de pandèmies, les decisions governamentals, les inversions financeres, el seguiment poblacional, la predicció de fenòmens científics, l’espionatge industrial i polític, la predicció de fenòmens meteorològics, l’anàlisi de dades espacials o genòmics, les amenaces de virus informàtics, els esclats socials i les crisis econòmiques, etc., es troben actualment al centre d’aplicació del Big Data.

Aleshores l’interès estratègic de les institucions públiques i privades, del món de les decisions en general, en l’adopció de les tecnologies Big Data és palès. Imaginem-hi el salt de desenvolupament experimentat per una empresa quan hi accedeix a les dades massives. Considerem-hi l’impacte del BD en la reducció de riscos d’inversió, en la planificació de campanyes publicitàries o en el disseny d’estratègies de negoci. Sospesem-hi els avantatges al temps del descobriment de noves vetes de mercat o d’incipients oportunitats de comerç. Analitzem-hi l’estalvi de temps i despeses que representa l’accés a les dades massives contra altres vies d’assessorament.
El BD representa el know-how a les àrees estratègiques de decisió. Un coneixement nou no disponible fins fa pocs anys per manca de la tecnologia necessària.
Reflexionem-hi també sobre el valor de les nostres dades compartides. Per algun motiu les xarxes que les controlen s’han convertit en referents ineludibles de negoci en el món de les decisions col·lectives i privades.
Tema relacionat: L’impacte 5G | Densitat de connexió massiva (I)
